Geschiedenis

Riet als dakbedekking is eeuwen oud. Maar als gevolg van het beschikbaar komen van nieuwe technieken en materialen is het rietdak nog steeds in ontwikkeling. Regelgeving van de overheid heeft ook op de constructie een duidelijke invloed. Principieel zijn er twee verschillende constructies:

  • Traditioneel dak
  • Schroefdak

Traditioneel dak

De open constructie is het rieten dak zoals het al eeuwen gemaakt wordt. Het riet wordt  op rietlatten gebonden. Er moet vanwege de techniek van het binden altijd een spouw bestaan tussen het riet en de onderconstructie.Het rietpakket doet hier in de praktijk niet mee als isolerend pakket.

Dit type dak is moeilijk tocht dicht te krijgen wanneer niet op een isolatiepaneel wordt gewerkt.Er is geen "harde" scheiding tussen binnen en buiten.Bij brand in het rietpakket zal het vuur zich in enkele minuten door het riet pakket heen eten. (omdat er lucht, en dus zuurstof, door het riet aangezogen kan worden uit de ruimte eronder) Dit vuur is door de brandweer zeer moeilijk te blussen.

Omdat de traditionele open constructie relatief brandgevaarlijk is, minder comfort (tocht) en stof met zich mee brengt, gaat de voorkeur van rietdekkers en opdrachtgevers in toenemende mate uit naar het aanbrengen van een gesloten constructie. (schroefdak)

Schroefdak

Bij de gesloten constructie, ofwel het schroefdak, wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd. Het plaatmateriaal (van 19 mm dikte i.v.m. de schroeflengte) kan bestaan uit; multiplex, OSB-plaat, Spaanplaat V131 verlijmd (het groene spaanplaat) underlayment etc. De spouw tussen riet en onderconstructie ontbreekt. Het gehele rietpakket helpt mee met het vormen van een isolerend pakket. De woning is tochtdicht. Er is een harde scheiding tussen binnen en buiten.

Vuur in het rietpakket kan geen lucht (zuurstof) van onderen aanzuigen, het vuur smeult hierdoor meer dan dat het brandt. Hierdoor wordt het schroefdak een relatief brandveilig dak en kent dus ook lagere tarieven voor de opstal verzekering.Een dergelijk dak heeft een Rc waarde van 2,65 en voldoet daarmee aan de norm (Rc="2,5)" van het Bouwbesluit.

Onze werkzaamheden

Voordat een rieten dak geplaatst wordt is het raadzaam u uitgebreid te laten adviseren over de voor en nadelen van de beide constructies. Ons bedrijf heeft ervaring met beide constructies. Tevens kunnen we u via een vrijblijvende offerte de verschillende prijzen van beide constructies berekenen.

Wilt u nader geadviseerd worden over dit onderwerp? Neem dan eens contact met ons op. U vindt onze gegevens op de contactpagina.

Restauratie van een kapconstructie friesland

Alle voorkomende werkzaamheden worden in eigen beheer uitgevoerd. Met behulp van een verreiker worden de nieuwe ronde sporen op de kap geplaatst.
Deze kap wordt met nieuwe materialen in elkaar gezet met oog voor de historische details

 

 

 
« terug